Sanda 散打 vagy régebbi nevén Sanshou 散手

A SANDA kínai küzdelmi rendszer és versenysport. Stílus független, így egymástól különböző kung-fu iskolák is oktatják saját rendszerük mellett. A technikai sajátosságai wushu alapokra épülnek, és tradicionális wushu irányzatokban gyökerezik. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport.

A küzdelem Full Contact rendszerű, azaz az alkalmazott technikák teljes erejűek lehetnek. A többi küzdőrendszerhez hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások, és a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák. A küzdelmek súlycsoportonként, 8 illetve 10 unciás kesztyűkben zajlanak. A szabályok legfontosabb alapelve, hogy bármely wushu Sanshou iskola védő és támadó technikái alkalmazhatóak, földharc azonban nincs.

A Nemzetközi Wushu Szövetség (IWUF, 148 ország a tagja) hivatalos küzdelmi rendszere. Saját versenyszabályzattal rendelkezik.

IWUF logó

A Sanda mérkőzések általában egy oldalkötélzet nélküli, 8x8 méteres és 80 cm magasra emelt páston folynak, de profi Sanda versenyeken ringben is küzdenek. Az emelt páston rendezett küzdelmeknél a versenyzők a pástról kiüthetik, lerúghatják, ledobhatják, vagy lelökhetik egymást.

A Hét Csillag Egyesület keretein belül van lehetőség edzeni és versenyezni is a SANDA szabályrendszerben.

Sanda (散打): Kínai küzdelmi rendszer és versenysport. A sanda stílusfüggetlen, így egymástól különböző kung-fu iskolák is oktatják saját rendszerük mellett.