Sanda (散打): Kínai küzdelmi rendszer és versenysport. A sanda stílusfüggetlen, így egymástól különböző kung-fu iskolák is oktatják saját rendszerük mellett. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport. A többi full contact stílushoz hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások és a rúgások védéséből,elkapásából történő földre viteli technikák.

A Nemzetközi Wushu Szövetség (IWUF 148 ország tagja) hivatalos küzdelmi rendszere. Saját versenyszabályzattal rendelkezik. A Sanda mérkőzések általában egy oldalkötélzet nélküli, 8x8 méteres és 80 cm magasra emelt páston folynak, de profi Sanda versenyeken ringben is küzdenek.

A Sanda történetéhez szorosan kapcsolódik az emelt pást (lei tai) hagyománya, mely a Song dinasztia idején (960-1279) jelent meg először, azonban gyökerei egészen a Qin dinasztia idejére (i.e. 221-206) nyúlnak vissza. Az emelt páston bemutatókat, párviadalokat és bajnokságokat rendeztek, melyeken a résztvevők eldönthették harcművészeti tudásuk felsőbbrendűségét.

A korai viadalokon szabályok nélkül, akár több napig is küzdöttek: akit leütöttek, vagy a pástról leesett, az veszített, a győztes pedig a páston maradt mindaddig, amíg legyőzőre nem talált.

Amennyiben nem jelentkezett új kihívó, a győztes bajnokká vált, és így számos tanulóval gyarapodhatott iskolája. Az új területre költöző, vagy személyes konfliktusaikat rendezni kívánó harcművészek gyakran építettek emelt pástot, hogy kihívják lehetséges ellenfeleiket, és még a 19. század folyamán is gyakran fordultak elő halálos kimenetelű küzdelmek.