A SAMBO (Самбо) egy nagyon modern és hatékony orosz harcművészeti és küzdősport rendszer.

Kialakítása már 1915-ben elkezdődőt, de hivatalosan 1938. november 16-án jegyezték be. A SAMBO kialakulásakor több hagyományos stílust is ötvözött magába igazodva a modern kor elvárásihoz. Kezdetben fegyveres erők képzésében használták, majd civilek számára is elérhetővé vállt mint versenysport. Versenysportként különlegessége az összetettségében rejlik, hiszen az álló harc mellett a földharcot is tartalmazza. A sambo versenyzőnek nagyon magas technikai és taktikai felkészültséget kell elérnie, hogy eredményes lehessen. A küzdelem Full Contact rendszerű, azaz az alkalmazott technikák teljes erejűek lehetnek.

Sambo sytles

Sambo irányzatok

  • Katonai sambo: a fegyveres testületek harci képzésén alapul, ami tartalmazza a kézitusát és adott fegyverek alkalmazását támadás és védekezés céljából.
  • „Modern” sambo verseny irányzatai:
    • Sport sambo: A küzdelem birkózó technikákra épül, így megtalálhatók benne a földrevitelek, dobások, leszorítások, feszítések egyaránt. A ruházat sambo uniformis.
    • Combat sambo: A dobások, földrevitelek és a földharc  mellett ütő és rugó technikákat is használ. Megengedett a könyök és térd technikák a fojtások is. A küzdelem 4-6 Oz kesztyűben történik.

Sambo öltözet és kötelező felszerelései

Sambo uniform requirements

 

A Nemzetközi Sambo Szövetség (FIAS) hivatalos küzdelmi rendszere. Saját versenyszabályzattal rendelkezik.

FIASI logo


A Hét Csillag Egyesület keretein belül van lehetőség edzeni és versenyezni is a SAMBO szabályrendszerben.