A systema eredete a 10. századig nyúlik vissza, szó szerinti jelentése rendszer, ami egy összefoglaló elnevezés. Ez a mozgásforma magában foglalja a sztyeppén élő népek harcmodorát és a kozákok harci képzéseit, amit a 20. században a kor igényeinek megfelelően fejlesztettek tovább. A systema egy igen hatékony harci rendszer, ami az emberi test működésére, biomechanikájára épül, ezért szokták sallangoktól mentes harci rendszernek is nevezni, amelyet az évszázadok során az ütközetekben eltanult mozdulatokkal, taktikai elemekkel is gyarapítottak. Célja az ember egységének megteremtése, kívül és belül is. A rendszer fontos elvei a helyes légzés, a középpontból való mozgás és a folyamatosság. A testnek egészségesnek, minden fölösleges feszültségtől mentesnek, erősnek, rugalmasnak és mozgékonynak kell lennie. A tudatnak nyugodtnak, valamint érzelmektől (például: harag, idegesség, félelem, önsajnálat, büszkeség) mentesnek kell lennie. A harci készség terén pedig a pontos és erőteljes mozdulatok uralkodnak, amelyek azonnaliak és egyszerűek, spontánok, szinte észrevehetetlenek és változatosak. Ilyen mozdulatok jellemzik az igazi tudást.

A Systemának sok ágazata létezik, egyik legismertebb fajtája a speciális fegyveres alakulatoknál alkalmazott irányzat. Ez egy teljes körű taktikai és közelharci rendszer, amely, fizikai és mentális felkészülést nyújt a vészhelyzetek kezelésére, valamint utat mutat arra, hogyan lehet egy ellenünk irányuló támadást elhárítani, túlélni. A pusztakezes és eszközzel (gyalogsági ásó, kés, bot, korbács, stb. ) történő védekezésre éppúgy felkészíti a gyakorlót, mint az álló- és földharcra.

Rugalmasságának köszönhetően bármilyen más harcművészetbe jól beilleszthető, ezért életfontosságú többlettudás birtokába juttatja a gyakorlót.

A Hét Csillag Egyesület ennek az irányzatnak az oktatása révén 2011 óta a pápai rendőrkapitányság állományának képzésében is részt veszünk, non-profit formában.