Az elmúlt évszázadokban Kínában több ezer különböző stílus jött létre. A technikák alapját többnyire az állatvilág szereplőitől ellesett mozgásformák, elvek adták. A számtalan stílus többsége „családi” stílus volt, amelyek követői egy-egy családból kerültek ki, és amelyek nagy részét sohasem oktatták nyíltan. A legtöbb ilyen stílus mára követőinek kihalásával elveszett.

A jelenlegi élő Kung Fu stílusok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Seven Star Mantis Stílus. Története az 1600-as évek közepére nyúlik vissza, kialakítása egy Wong Long nevű szerzeteshez köthető. A stílust az imádkozó sáska kézmozdulatainak, a majom lábmunkájának megfigyeléséből és az általa tanult irányzatok legjobb technikáinak ötvözéséből alakította ki.

A Seven Star Mantis Stílus jelenlegi nagymestere Lee Kam Wing 1947-ben született Hong-Kongban. A stílus elsajátítását nagybátyja bátorítására 15 évesen kezdte el. Saját iskoláját Chiu Chi Man Nagymester engedélyével 1972-ben nyitotta meg Hong-Kongban. Azóta a stílus a világ 15 országában, Magyarországon is szerzett követőket.

Az Imádkozó Sáska Stílus magyarországi elindítója Tix Richárd Nagymester volt, aki Karate, Kick Box és több Kung Fu stílusban végzett tanulmányai után 1988-ban került kapcsolatba a Seven Star Mantis rendszerével, és haláláig irányította a stílus magyarországi fejlődését. Ő utána a stílus vezetését tanítványai Kovács László, Liszka László és Váradi György mesterek vették át. Jelenleg 5 városban 10 Kung Fu iskolája van a stílusnak, amelyekben csaknem 1000 tanítványt oktatnak.

A stílusról azt érdemes tudni, hogy a  hagyományos Shaolin vonalból ered, így itt is érvényes az a szemlélet, hogy a harc során az egész testet fegyverként kell használni. Ez az elv mutatkozik meg a technikai repertoárban is, hiszen a testnek szinte minden részét alkalmazza a harc során, a leglehetetlenebb helyzetekben is. Északi stílus lévén, a rúgásokat fejmagasságban is kivitelezi. A rendszerben megtalálható még a fegyverhasználat, mint minden tradicionális kung-fu stílusban. 18 fegyver alkalmazását tanítja, szem előtt tartva azt, hogy minden, ami a kezünk ügyébe kerülhet fegyverként is használható. Ezen kívül különböző egészségmegőrző és légző gyakorlatokat is tartalmaz. Az iskola Pápán 1990 óta működik, vezetője sifu Pintér Péter.

Az imádkozó sáska stílus mottója
„Hangulata” olyan legyen, mint a sasé... aki éppen lecsap, hogy megragadjon egy nyulat „Testtartása” olyan legyen, mint a macskáé... amint éppen ugrásra készül egy egérre „Dereka” olyan legyen, mint a sárkányé... hajlékony és rugalmas „Karja” olyan legyen, mint a tigrisé... erős és halálos „Lábmunkája” olyan legyen, mint a majomé... gyors és hatásos „Szíve” olyan legyen, mint a rókáé... de a „Kezei” olyanok legyenek, mint az imádkozó sáskáé!