Kung-Fu

Iskolánk a Hét Csillag Sáska stílust gyakorolja. A stílusról azt érdemes tudni, hogy a hagyományos Shaolin vonalból ered, így itt is érvényes az a szemlélet, hogy a harc során az egész testet fegyverként kell használni. Ez az elv mutatkozik meg a technikai repertoárban is, hiszen a testnek szinte minden részét alkalmazza a harc során, a leglehetetlenebb helyzetekben is. Északi stílus lévén, a rúgásokat fejmagasságban is kivitelezi. A rendszerben megtalálható még a fegyverhasználat, mint minden tradicionális kung-fu stílusban. 18 fegyver alkalmazását tanítja, szem előtt tartva azt, hogy minden, ami a kezünk ügyébe kerülhet fegyverként is használható. Ezen kívül különböző egészségmegőrző és légző gyakorlatokat is tartalmaz. Az iskola 1990 óta működik Pápán, a vezetője sifu Pintér Péter.

A Kung-fu kialakulása

A kung-fu kialakulásáról több legenda is létezik, a történelmi adatok szerint, a kung-fu valójában ősi indiai harcművészetektől származtatható, és körülbelül 4000 éve jelent meg Kínában. A szó jelentése meglepő lehet a nyugatiak számára, hisz nincs több köze a verekedéshez, mint a festészetnek vagy az építészetnek. Így hangzik: Az előre eltervezett munka elvégzése, s a hosszú, kitartó munka eredménye és annak tökéletesítése. Ha például egy festő eltervezi, hogy lefest egy hegyet, és ez hosszan tartó kemény munkájába kerül, és befejezi, akkor ez is kung-fu.

A Seven Star Mantis Kung-fu stílus

Az elmúlt évszázadokban Kínában több ezer különböző stílus jött létre. A technikák alapját többnyire az állatvilág szereplőitől ellesett mozgásformák, elvek adták. A számtalan stílus többsége „családi” stílus volt, amelyek követői egy-egy családból kerültek ki, és amelyek nagy részét sohasem oktatták nyíltan. A legtöbb ilyen stílus mára követőinek kihalásával elveszett.